torsdag 11 september 2008

nu blir kvällarna kyliga och sena...












... men trots den kyliga sensommaren, har två små tomater gjort oss glädjen att bli röda!
vi åt upp dom genast!

... och de små gröna tomaterna fryser lite på balkongen. ska dom få chansen att bli röda måste dom in!


vi gjorde plats i sovrummet för de 8 tomatplantorna. det är det rum där det är störst chans för dom att få solljus på sej.
buskarna är fulla med gröna tomater, men även gula blommor som vill bli tomater. inomhus måste vi därför pollinera blommorna för hand för att det ska finnas någon chans för dom att bli tomater. genom att snärta till dom pollineras dom, men vill man vara extra noggrann, som vi gärna vill, så duttar man lite med en tops eller pensel i var blomma.
nu är det bara att ge dom kärlek och hoppas att några fler av dom vill visa sej röda.



6 kommentarer:

Johanna sa...

Jag har aldrig pollinerat eller sett något liknande... Kan man inte få se mer detaljerade bilder?

Anonym sa...

Jag läste i ett odlarforum att det tar 60-100 dagar från pollinering till mogen tomat. Det betyder kanske härligt röda tomater till julbordet?

mareha sa...

härligt!!! tomatjulbord!!
nä, men blommorna tror vi inte så mycket på nu, större är då hoppet om de gröna tomaterna, att dom ändrar färg.

Anonym sa...

Och blir de inte röda så har jag ett grymt recept på marmelad med gröna tomater.

nilscw sa...

marmelad alltså... det ser vi fram emot att göra! vi åt eran tomatchatny (du vet vad vi menar.. man har ju drabbats av dyselexi sen t9 och rättstavningsprogram kom)(knepigt att ordet dyseleksi ska va så svårt att stava...) igår. den var väldigt god! men det här var marmelad du hade på g nu alltså. spännande!

Anonym sa...

hej mary... jag och nils brukar ta in tomaterna (alltså bara frukten inte plantan) coh lägga de gröna i en skål på köksbordet. då blir de röda tillslut. de liksom mognar för sig själva. det kan vara bra. då kan tomaterna sakta få dö i växthuset om de vill... så ordnar vi nya nästa år. men det där är ju hur man vill ha det! :)