torsdag 18 september 2008

krusbärsbuskens svåra sommar

som ni kan se i avsnittet PRESENTATION så är krusbärsbusken ingen vacker syn...
sanningen att säga har den haft en otroligt hård och svår säsong.
den har inte alltid haft det så.
i våras var den starkare, grönare och större än någonsin, den samlade sina små krusbärskart på prunkande grenar. den gav minst sagt löftet om en lovande skörd.
men så hände något.
plöstligt en dag stod den där i sin stora kruka och visade upp sorgliga kala grenar, utan ett blad kvar!
(länk till en mer ingående beskrivning om panikens dagar)
den hade alltså drabbats av krusbärsstekel. en ond liten larv som övervintrar under busken, i jorden, och när värmen kommer så tar den över hela busken. dom är svåra att upptäcka innan det är för sent, eftersom de äckliga små krypen är genomskinliga och små i början, men som allt eftersom de äter upp bladen bli större, grönare och alltså synliga.
vi har planterat om busken, bytt jorden. men de kom tillbaka.
nu kan man dock se friska små blad komma ut på några grenar, så det är bara att hoppas att den ska få vara lite frisk och grön nu under säsongens sista suck.
sen får vi försöka få bort dom igen. innan frosten lagt sej så ska vi byta jord, så mycket det bara går utan att skada rötterna.
inga krusbärspajer har det alltså blivit i år, men som tur är behöver man inte leverera oss någonting för att få våran kärlek!

2 kommentarer:

Texas sa...

Idag har jag intervjuat en äppelexpert. Han hade platsat som en expert i denna blogg. Han kunde mycket om beskärning och sånt. Och han kunde många olika sorters äpplen.

Anonym sa...

Lägg upp en länk till äppelexperten. Själv beskar jag en vide förra helgen.

Jag hoppas krusbärsbusken tar sig och levererar nästa år. Nån gång måste er kärlek ge resultat.